Üriner sistem kanserleri ile ilgili soru ve cevaplar


Hastalığa ilişkin sorular

Tedaviye ilişkin sorular

Tedaviye bağlı yan etkilerle baş etmeye ilişkin sorular


Hastalığa ilişkin sorular

Sayın Hocam

Ben bir ay önce mesaneden ameliyat oldum. Patoloji sonucunu size gönderiyorum. mesane, TUR: WHO1973: Değişik epitel hücreli karnisom (grade II, pTa WHO/ISUP 1998  papiler üreterial karsinom (düşük dereceli pTa). Size sorum şu doktorum bana 3 ay sonra gelmemi söyledi kitleyi tamamen aldığını söyledi ve şu an bir tehlike oluşturmadığını söyledi acaba tümör tekrar oluşabilir mi, oluşma ihtimali nedir? Ayrıca rahatlamak maksadıyla günlük bir iki bardak alkol alıyorum ne derece zararlı? Bir de moralimi düzeltemiyorum.

Saygılar

Burhan

Sayın Burhan bey,

pTa tümör (ameliyatla çıkarılan tümörün mikroskopta incelenmesi ile saptanan durumdur), doku içinde yayılmamış tümördür. pTa, Grad1 ve Grad2 (grad tümörün iyi veya kötü karakterini gösterir, grad arttıkça tümörün karakteri daha kötü demektir) tümörlerde önerilen tedavi sadece “trans uretral rezeksiyon” (idrarın çıktığı delikten bir aletle girilerek tümörün çıkarılması) yapılmasıdır.  Ancak bu grup hastalarda tekrarlama riskinin olması nedeni ile mesane içine kemoterapi de önerilebilir. Bu uygulama tümörün çıkarılmasından sonraki 24 saat içinde yapılmalıdır. Daha ileri evreye ilerleme olasılığı düşük olmasına karşılık yakın takip gerekmektedir.  Bu hastalara 3. ayda mesane içine bakılır (sistoskopi), daha sonra aralıklar açılarak kontrole devam edilir. 

Tümörün tekrarlama riski vardır. Hastaların yaklaşık yarısında tekrarlayabilir. Bu hastalarda her hastanın durumuna göre tedavi belirlenir. Tekrarlama hikayesi olan hastalarda mesane içine tedavi uygulanması önerilmektedir.

Alkolün kanserojen etkisi nedeni ile kullanmanızı önermiyoruz. Psikolojik yönden sıkıntılarınız devam ettiği takdirde bir ruh hastalıkları uzmanına baş vurmalısınız.

 




Sayın Hocam

Ben bir ay önce mesaneden ameliyat oldum. Doktorum bana 3 ay sonra gelmemi söyledi, kitleyi tamamen aldığını söyledi. Acaba tümör tekrar oluşabilir mi? Günlük bir iki bardak alkol alıyorum ne derece zararlı? Saygılar.

Kemal

Sayın Kemal bey,

Tümörün tekrarlama riski vardır. Hastalığın başlangıçtaki evresine göre risk değişir. Tekrarlama riski nedeni ile endişelenmeyiniz. Bu hastalarda her hastanın durumuna göre tedavi belirlenir. Tekrarlama hikayesi olan hastalarda mesane içine tedavi uygulanması önerilmektedir. Alkolün kanserojen etkisi nedeni ile kullanmanızı önermiyoruz.

 




 

Başa dön

 

Tedaviye ilişkin sorular

Sayın hocam,

Annem 68 yaşında, böbrek tümörü teşhisi kondu, tomografide sadece böbrekle sınırlı olduğu görüldü. Parsiyel nefrektomi ile 3x2,7x2,5 cm ölçülerinde Furhman nükleer grade III tipi bir tümör çıkartıldı, çevre dokusu ve ayrıca çıkarılan iki örnek böbrek parçaları temiz çıktı. Doktoru böbrek tümörlerinde cerrahi dışında pek etkili bir yöntem olmadığını muhtemelen de bir sorun çıkmayacağını söyledi. Beş ay sonra çekilen tomografi temiz çıktı. Bu hastaya uygulayabileceğimiz başka bir tedavi var mı?

Murat Biryol

Sayın Biryol,

Hastanıza bu hikaye  ve bulgularla ek başka bir tedavi verilmesine gerek yoktur. Düzenli takiplere gitmeyi ihmal etmeyiniz.

 




Sn. Prof. Dr. Adnan Aydıner,

Hocam saygılar bende böbrek tümörü var. Bu hastalık bende aniden ortaya çıktı. 20 yıl boyunca profesyonel futbolcu olarak oynadım. Ultrason ve MRI yapıldı. Biyopsi yapıldı.  Sol böbrekte 7 cm. büyüklüğünde tümör olduğunu söylediler. Şu an ilaç tedavisi alıyorum. Bana nasıl bir tedavi önerirsiniz?

Mehmet Karaca

Sayın Karaca,

Hastalığınızın evresi sorunuzda belli değil. Böbrek tümörünün en önemli tedavisi cerrahidir. Bu tedavinin yapılması hastanın genel durumuna, metastaz yaygınlığına bağlıdır. Bu kanserde metastaz olsa bile tümörlü böbreğin alınması önemli yararlar sağlamaktadır. Hastaların metastazları da yerleşim yerine ve sayısına göre değerlendirilir ve ameliyatla çıkarılabilir. İlaç tedavisinden bir kısım hasta yararlanabilir. İlaç tedavisi kullanımına hastalığın evresine göre karar verilir.

 




Sayın Hocam,

Bana kötü huylu böbrek tümörü tanısı koyuldu. Hastalığın vücudun diğer bölgelerine de yayıldığı söylendi. Doktorlar böbreğimdeki tümörü alacaklarını söylediler. Sizce yayılmış olmasına rağmen bu ameliyatı yaptırayım mı?

Güzin Özkur

Sayın Güzin hanım,

Kötü huylu böbrek tümörü (renal hücreli kanser) birçok diğer kanser tipinden farklılık göstermektedir. Bu hastalıkta hastanın durumu uygun ise hastalık yayılmış bile olsa ameliyat önerilmektedir. Ameliyat sonrası yayılmış olan tümörlerin kendiliğinden küçülme olasılığı vardır. Doktorlarınızın önerilerine uyunuz.

 




 

Başa dön

 

 

Tedaviye bağlı yan etkilerle baş etmeye ilişkin sorular

 
 
 




 

Başa dön


Sayfayı Yazdır !
Kapat !